Bloggen flyttar!
En av mina planer med veckans lchf är att sidan ska synas bra i mobilen, så man får inköpslistan med sig, alltid!
Har genom tester av olika mobiltelefonmodeller kommit fram till att min sida syns bättre på denna adressen :
http://veckanslchf.wordpress.com/
Så, jag låter denna sida ligga kvar ett tag som info om den andra sidan, men uppdaterar den inte längre!
/// Saffran
Har genom tester av olika mobiltelefonmodeller kommit fram till att min sida syns bättre på denna adressen :
http://veckanslchf.wordpress.com/
Så, jag låter denna sida ligga kvar ett tag som info om den andra sidan, men uppdaterar den inte längre!
/// Saffran
V. 17
Hej hallå! Denna vecka bjuder på bland annat räkfrossa och tacopaj! Glöm inte att laga så det räcker till matlåda!
Måndag: LCHFpannkakor med hallon och grädde
Tisdag: Hallumi, gratinerad tomat, tzatsiki.
Onsdag: Tacopaj med fräsch grönsallad
Torsdag: Tonfisksallad med vitlöksdressing
Fredag: Räkfrossa! (räkor med skal, citronaioli, citron, sjyssta brön med god ost.)
Lördag: Soyabönsbiff med beasås och broccoli
Söndag: Fisk med tomat, curry och ägg. Blomkålsmos.
FRUKOST
Sjyssta brön, fjällfil med linfrön och kanel, kokt ägg med majonais, omelett, te, kaffe.
Ät gott!
///Saffran
Måndag: LCHFpannkakor med hallon och grädde
- Tunnpannkakor recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/pannkaka.html
Tisdag: Hallumi, gratinerad tomat, tzatsiki.
- Gratinerad tomat recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/may/gratinerad-tomat.html
- Tzatsiki recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/may/tzatsiki.html
Onsdag: Tacopaj med fräsch grönsallad
- Tacopaj recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/may/tacopaj.html
Torsdag: Tonfisksallad med vitlöksdressing
Fredag: Räkfrossa! (räkor med skal, citronaioli, citron, sjyssta brön med god ost.)
- Sjyssta brön recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/sjyssta-bron-1.html
Lördag: Soyabönsbiff med beasås och broccoli
- Soyabönsbiff recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/may/soyabonsbiff.html
Söndag: Fisk med tomat, curry och ägg. Blomkålsmos.
- Tomatfisk-recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/may/tomat-och-curryfisk.html
FRUKOST
Sjyssta brön, fjällfil med linfrön och kanel, kokt ägg med majonais, omelett, te, kaffe.
Ät gott!
///Saffran
Ingrediensförklaring
Folk har frågat eftter en lista med förklaringar till vad olika udda ingredienser är förnågot, och var man kan köpa det. Kommer fylla på listan vart efter tiden går.
SUKRIN (erythritol):
Vad?: är en sockeralkohol och innehåller förvånansvärt nog 100% kolhydrater, men dessa beter sig på ett annorlunda sätt än vanligt socker. Det tas nämligen inte upp av kroppen (går rakt igenom) och orsakar inte några insulinpåslag hos diabetiker (eller hos andra heller för den delen). När man smakar på sukrin kan det upplevas som lite kallt i munnen och det löser sig i varm vätska.
Det faktum att det inte höjer blodsockret gör att sukrin lämpar sig väl som naturligt sötningsmedel vid LCHF-bak och desserter! GI 0.
Läs på mer om suckrin här: http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol
Var?: Suckrin hittas inte (vad jag har förstått) i livsmedelsbutiker, eller i butik över lag. Man beställer suckrin via nätet och jag rekomenderar http://www.lowcarbshop.se/ eller http://mindresocker.com/.
FIBERHUSK:
Vad?: är skalet av psylliumfrö som är malet till mjöl. Används som bindande ingrediens istället för alla sorters mjöl. perfekt när jag bakar "bröd", kakor eller gräddar pannkakor. Innehåller 0% kolisar per 100 gram och inte så mycket annat heller för den delen.
Man kan säga att man använder matskedar av fiberhusk istället för dl när man bakar, och det är viktigt att låta husket svälla i 20 minuter i smeten innan man går vidare med receptet (det sväller mycket).
Var?: Går att hitta i de flesta livsmedelsbutiker. Står oftast på avdelningen för glutenfria produkter. Fråga i din affär!
PO-FIBER:
Vad?: är ett fiber som utvinns ur potatis och lämpar sig väl vid kakbak och dylikt. Då det binder stora mängder vätska så bidrar det till saftigt resultat. jag brukar dock vara försiktig med Po-fiber eftersom det innehåller 12g kolisar per 100g. En dl väger ca 18 gram. Man använder aldrig lika mycket Po-fiber som jöl, eftersom det sväller.
Var?: Du hittar påfiber i livsmedelsaffärer (glutenfrittavdelningen) och på apotek. Semper tillverkar po-fiber och du kan läsa mer om det här: http://www.semper.se/templates/Products.aspx?id=535
SUKRIN (erythritol):
Vad?: är en sockeralkohol och innehåller förvånansvärt nog 100% kolhydrater, men dessa beter sig på ett annorlunda sätt än vanligt socker. Det tas nämligen inte upp av kroppen (går rakt igenom) och orsakar inte några insulinpåslag hos diabetiker (eller hos andra heller för den delen). När man smakar på sukrin kan det upplevas som lite kallt i munnen och det löser sig i varm vätska.
Det faktum att det inte höjer blodsockret gör att sukrin lämpar sig väl som naturligt sötningsmedel vid LCHF-bak och desserter! GI 0.
Läs på mer om suckrin här: http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol
Var?: Suckrin hittas inte (vad jag har förstått) i livsmedelsbutiker, eller i butik över lag. Man beställer suckrin via nätet och jag rekomenderar http://www.lowcarbshop.se/ eller http://mindresocker.com/.
FIBERHUSK:
Vad?: är skalet av psylliumfrö som är malet till mjöl. Används som bindande ingrediens istället för alla sorters mjöl. perfekt när jag bakar "bröd", kakor eller gräddar pannkakor. Innehåller 0% kolisar per 100 gram och inte så mycket annat heller för den delen.
Man kan säga att man använder matskedar av fiberhusk istället för dl när man bakar, och det är viktigt att låta husket svälla i 20 minuter i smeten innan man går vidare med receptet (det sväller mycket).
Var?: Går att hitta i de flesta livsmedelsbutiker. Står oftast på avdelningen för glutenfria produkter. Fråga i din affär!
PO-FIBER:
Vad?: är ett fiber som utvinns ur potatis och lämpar sig väl vid kakbak och dylikt. Då det binder stora mängder vätska så bidrar det till saftigt resultat. jag brukar dock vara försiktig med Po-fiber eftersom det innehåller 12g kolisar per 100g. En dl väger ca 18 gram. Man använder aldrig lika mycket Po-fiber som jöl, eftersom det sväller.
Var?: Du hittar påfiber i livsmedelsaffärer (glutenfrittavdelningen) och på apotek. Semper tillverkar po-fiber och du kan läsa mer om det här: http://www.semper.se/templates/Products.aspx?id=535
V.16
Meny för v.16. Kom ihåg att laga dubbla portioner så att det räcker till matlåda dagen därpå! :)
Måndag: Spenatstuvning med soyakorv och ägghalvor.
Tisdag: Crepes m räkstuvning och svampstuvning.
Onsdag: Vegebiff med kokt broccoli och kantarellsås.
Torsdag: Ädelost-mozzarella-svamp-och-purjoläkspaj utan pajskal.
Fredag: Grillspett med hallumi, svamp, zuccini, paprika. Tzatsiki, ruccolasallad med körsbärstomat.
Lördag: Stekt fisk med ost, kall sås och kokt blomkål
Söndag: Soyabönsfylld zuccini gratinerad i ugn.
FRUKOST: Sjyssta brön, fjällfil med linfrön och kanel, kokt ägg med majonais, omelett, te, kaffe.
Happy eating!
///Linnea
Måndag: Spenatstuvning med soyakorv och ägghalvor.
- Spenatstuvningrecept: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/spenatstuvning.html
Tisdag: Crepes m räkstuvning och svampstuvning.
- Räkstuvningrecept: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/rakstuvning.html
- Tunnpannkakor recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/pannkaka.html
Onsdag: Vegebiff med kokt broccoli och kantarellsås.
- kantarellsås: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/kantarellsas.html
Torsdag: Ädelost-mozzarella-svamp-och-purjoläkspaj utan pajskal.
- paj utan pajskal: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/adelostmozzarellapaj-utan-pajskal.html
Fredag: Grillspett med hallumi, svamp, zuccini, paprika. Tzatsiki, ruccolasallad med körsbärstomat.
Lördag: Stekt fisk med ost, kall sås och kokt blomkål
- Stekt fisk: http://fettgott.webblogg.se/2010/january/pangasius-med-ost.html
- Kall sås: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/kall-citrondillsas.html
Söndag: Soyabönsfylld zuccini gratinerad i ugn.
- Recept: http://fettgott.webblogg.se/2010/january/soyabonsalsefyllda-squash-i-ugn.html
FRUKOST: Sjyssta brön, fjällfil med linfrön och kanel, kokt ägg med majonais, omelett, te, kaffe.
- Bröd: http://fettgott.webblogg.se/2010/april/sjyssta-bron-1.html
Happy eating!
///Linnea
Premiär!
Hejsan!
Jag började äta LCHFkost i mitten av januari 2010, i första hand för att få bukt med mina värkande leder, men även för att gå ner några kilo i vikt. Då detta fungerar extremt bra för mig och jag blir som en uppgraderad version av mig själv, så har jag blivit övertygad om att detta är den lisstil som passar mig och som jag ska fortsätta med.
Jag äter nästan-vegetarisk LCHF-kost med inslag av fisk och vet att det kan vara riktigt bra med lite inspiration när fantasin tryter.
På den här bloggen kommer jag efter förfrågan lägga upp mina veckomenyer. Förmodligen lägger jag även upp receptet på rätten jag lagar, eller en länk till receptet. Är det någonting ni vill veta så är det bara att fråga mig!
Var så god att inspireras:)
Tjillivippen!
/// Linnea
Jag började äta LCHFkost i mitten av januari 2010, i första hand för att få bukt med mina värkande leder, men även för att gå ner några kilo i vikt. Då detta fungerar extremt bra för mig och jag blir som en uppgraderad version av mig själv, så har jag blivit övertygad om att detta är den lisstil som passar mig och som jag ska fortsätta med.
Jag äter nästan-vegetarisk LCHF-kost med inslag av fisk och vet att det kan vara riktigt bra med lite inspiration när fantasin tryter.
På den här bloggen kommer jag efter förfrågan lägga upp mina veckomenyer. Förmodligen lägger jag även upp receptet på rätten jag lagar, eller en länk till receptet. Är det någonting ni vill veta så är det bara att fråga mig!
Var så god att inspireras:)
Tjillivippen!
/// Linnea